×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

آخرین اخبار

امروز : یکشنبه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۴  .::.  اخبار منتشر شده : 4 خبر

به گزارش نودادبرتر؛ تکلیف کسری بودجه ۱۴۰۱ در دولت آیت الله رئیسی چه می شود؟ این سوالی است که در ادامه در نودادبرتر به آن می پردزایم.

آخرین وضعیت بودجه ۱۴۰۱

ادامه بررسی تبصره‌های لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور در دستور کار جلسه فوق العاده صبح و عصر امروز یکشنبه هیات وزیران قرار گرفت.

در این جلسه که به ریاست آیت الله سید ابراهیم رئیسی رییس جمهوری برگزار شد، اعضای دولت تبصره های دیگری از لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور را بررسی و درخصوص آن با یکدیگر بحث و تبادل نظر کردند.

در جلسه امروز هیات دولت همچنین پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارائی برای اعمال ۵ درصد معافیت مالیاتی واحدهای تولیدی به منظور حمایت از این واحدها به تصویب رسید.

براساس این گزارش، تمرکز دولت در جلسات بررسی بودجه سال آینده، بر این است که تا حد ممکن هزینه‌های جاری کنترل و نرخ تورم مهار شود.

جلسه فوق العاده هیات وزیران امشب پس از اقامه نماز مغرب و عشاء در نوبت سوم نیز ادامه خواهد یافت.

**موافقت دولت با جابجایی بخشی از اعتبارات مربوط به مصارف هدفمندی یارانه ها

هیئت وزیران در ادامه، با پیشنهاد سازمان هدفمندی یارانه ها مبنی بر جابجایی اعتبارات جدول تبصره (۱۴) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور درخصوص مصارف هدفمندی یارانه ها موافقت کرد.

براساس مصوبه هیئت وزیران، به سازمان هدفمندی یارانه ها اجازه داده می شود در اجرای ماده (۱۴) قانون هدفمند کردن یارانه ها حداکثر ۱۰ درصد از سرجمع اعتبارات مربوط به اجرای نظام جامع تأمین اجتماعی، بهینه سازی مصرف انرژی و تملک دارایی های سرمایه ای را در سقف بودجه سنواتی جابجا نماید.

سرنوشت بودجه ۱۴۰۱ در دولت سیزدهم چه می شود؟

در نیمه آذر بورسی ها در خرید اوراق از بانک ها پیشی گرفته و نهادهای مالی برای دومین هفته متوالی هیچ مشارکتی در بازار اولیه ثبت نکردند. روند حجم کلی معاملات نیز نشان می دهد تمایل مشتریان از خرید در این بازار مسیری کاهشی داشته است.

 بیست و دومین مرحله از خرید اوراق بدهی دولتی توسط بانک ها و نهادهای سرمایه ای سپری شده و طی آن نهادهای مالی برای دومین هفته متوالی هیچ خریدی را در این بازار ثبت نکردند.

این بازار به طور کلی در جهت تامین کسری بودجه دولت برگزار شده و مشتریان در این بازار با توجه به وضعیت نرخ سود و تاریخ سررسید اوراق عرضه شده اقدام به خرید در این حراج می کنند.

بیشتربخوایند:

کاهش مداوم خرید اوراق در هفته های اخیر

در هفته بیست و دوم حراج اوراق بدهی به طور کلی تنها  ۶۰۰ میلیارد تومان اوراق به فروش رسیده که سهم بانک ها از این خرید برابر با صفر بوده است.

در سوی دیگر بورسی ها در این دادو ستد صد در صد اوراق را خریداری کرده که البته نسبت به هفته قبل ۲۱ درصد کمتر بوده است.

به طور کلی در هفته منتهی به ۱۶ اذرماه دولت پیشنهاد فروش ۱۰ هزار و ۸۴۰ میلیارد تومان اوراق را به مشتریان داده بود که از این میزان تنها ۵.۵ درصد آن پذیرفته شد.

این کاهش استقبال از خرید اوراق در بازار را می توان در روند میانگین ماهانه فروش اوراق بدهی نیز جستجو کرد. این روند نشان می دهد پس از آن که روند معاملات در بازار اولیه در هفته نوزدهم به اوج خود رسیده بود دوباره این مسیر کاهشی شده و در هفته های اخیر پس از ثبت یک قله روندی نزولی پیدا کرده است.

تفکیک مشتریان در این بازار نیز نشان می دهد روند مشارکت بانک ها در خرید اوراق بدهی به نسبت بورسی ها کاهش چشمگیری داشته است.

کاهش مداوم خرید اوراق در هفته های اخیر

کاهش مداوم خرید اوراق در هفته های اخیر

کاهش سهم بانک ها از خرید اوراق بدهی دولتی

در هفته بیست و دوم سهم بانک ها از خرید اوراق برای دومین مقطع متوالی صفر بود. بررسی آمارهای کلی از داد و ستد مشتریان در این بازار نشان می دهد به طور کلی بانک ها ۲۲ هزار و ۱۳۴ میلیارد تومان و بورسی ها ۳۰ هزار و ۴۱۰ میلیارد تومان اوراق را در این بازار خریداری کرده اند.

در روند نسبت مشارکت بورسی ها به نهاد های سرمایه ای در حالت میانگین ماهانه نیز مشاهده می شود حجم خرید اوراق توسط بورسی ها به طور میانگین در هفته بیست و دوم تقریبا ۶.۵ برابر نهادهای مالی بوده است.

مسیر این متغیر از هفته هفدهم شیب تند صعودی گرفته و اکنون به بالاترین سطح خود در سال ۱۴۰۰ رسیده است.

دلیل افزایش مشارکت بورسی ها در مقایسه با بانک ها را می توان در چند عامل جستجو کرد.

یکی از مهمترین آن ها سطح پایین وضعیت نقدینگی در نهادهای مالی است که در روزهای اخیر سبب شده تا در بازار باز همواره استقراض پول در سطح بالایی قرار داشته باشند.

از سوی دیگر وضعیت اوراق بدهی دولتی عرضه شده نیز در این تغییر موثر بوده باشد.

در این هفته اوراق عرضه شده تاریخ سررسیدی فراتر از یک ساله داشته و نرخ سودی تا سطح ۲۱.۹ درصد. عدم تمایل مشتریان به خرید در این بازار به نظر می رسد حاوی دو نکته باشد:

یا نرخ سود برای مشتریان مجاب کننده نبود یا اینکه در حال حاضر دغدغه خریداران اوراق با تاریخ سررسید پایین تر از یک سال است نه نرخ سود بالا.

کاهش سهم بانک ها از خرید اوراق بدهی دولتی

کاهش سهم بانک ها از خرید اوراق بدهی دولتی

مقایسه سالانه اوراق در نیمه آذر

در نهایت پس از بیست و دو هفته در نیمه آذر ماه دولت موفق به فروش ۵۲ هزار و ۵۴۳ میلیارد تومان اوراق شده است. این در حالی است که در سال گذشته تا نیمه آذر ماه دولت بیست و هشت مرحله حراج اوراق را برگزار کرده و طی آن ۸۴ هزار و ۳۰۴ میلیارد تومان اوراق به فروش رسانده بود.

به عبارت دیگر سطح تامین کسری بودجه اکنون به نسبت موقعیت مشابه خود در سال گذشته ۳۷.۶ در صد کمتر بوده است.

اگر دولت بخواهد در پایان امسال رکورد سال گذشته خود یعنی ۱۲۵ هزار میلیارد تومان را تکرار کند، در ۱۶ هفته باقیمانده باید هفته ای ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اوراق به مشتریان خود بفروشد. با توجه به وضعیت خرید و فروش در هفته های اخیر به نظر می رسد کار دشواری در انتظار دولت است. چرا که در غیر اینصورت، راه حل بعدی تامین کسری از مسیر چاپ پول است، مسئله ای که با افزایش قیمت کالاها و خدمات، اثرش به جامعه نیز خواهد رسید.

مقایسه سالانه اوراق در نیمه آذر

مقایسه سالانه اوراق در نیمه آذر

 

  1. محسن علیرضایی چمگردانی

    باسلام خدمت همه ی مسولین وبخصوص رهبرعزیز انقلاب اسلامیام وطول عمربرای ایشان امیدهمه ی مر م ایران ..انشاالله درهمین ماه پاداش بانشستگی مامعلمین که سال گذشته بازنشست شدیم واریزبشه تاگره ای از گره های زندگی مون رابتوانیم بازکنیم .ممنون ا ز همه دست اندرکاران انقلابی ومخلص .برای سلامتی اقا امازمان دعاکنیم انشاا….

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط  مدیریت پایگاه خبری نودادامروز منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.