- نویسنده : nodademrooz
- 24 آذر 1400 ساعت 01:42
- کد خبر 2520
- بدون نظر
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
به گزارش نودادبرتر؛تحریم ها از دی ماه ۱۴۰۰ لغو می شوند؟ این سوالی است که در نودادبرتر به آن پرداخته ایم.
با گذشت پنج روز از شروع دور تازه گفتوگوهای کمیسیون مشترک برجام در هتل پله کوبورگ، مقامات ایران و روسیه ارزیابی مثبتی از این دور از مذاکرات ارائه کردهاند. سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه روز دوشنبه اعلام کرد احتمال دستیابی به توافق افزایش یافته است. همزمان اولیانوف مذاکرهکننده ارشد مسکو نیز گفته مذاکرهکنندگان در وین خود را با ایدههای ایران تطبیق دادهاند. باقری کنی رئیس تیم ایرانی نیز ابراز داشته پیشرفت خوبی در رایزنیها محقق کردیم. از سوی دیگر اعضای تیم آمریکا که پس از چند روز تاخیر به محل گفتوگوها آمدهاند، دیداری را با گروه ۱+۴ برگزار کردهاند. مذاکرات همچنان ادامه دارد و طرفین اعلام کردهاند تا هر زمان نیاز باشد در وین باقی خواهند ماند.
مذاکرات ایران و ۱+۴ در وین در حال برگزاری است و هنوز نتایج مشخصی از آن اعلام نشده با این حال منابع ایرانی می گویند اختلافات در وین کاهش یافته است.
علی باقری مذاکره کننده ارشد ایران امروز در رابطه با احیای مذاکرات برجام در آذر ۱۴۰۰ با همتایان چینی و روس دیدار کرد .
پیش از این دیدار هم نشست کارگروه کارشناسی سوم در وین برگزار شده بود.
نقش چین و روسیه در مذاکرات برجام در آذر ۱۴۰۰ چیست؟
علی بیگدلی کارشناس روابط بین الملل برای مهار خشونت آمریکا، رفتن به دامن روسیه و چین کار دقیقی نیست چون آنها قادر نیستند کاری برای ما کنند.
روسیه با مسئله اوکراین مواجه است و چین مسئله تایوان را دارد، از اینرو به شدت تحت فشار غرب هستند و هر روز سطح تحریمها برای هر دو کشور افزایش پیدا میکند. درحقیقت هیچکدام از این دو کشور جرات نمیکنند با همه این اوصاف و با توجه به این شرایط، خیلی دروازههای محبتشان را به سمت ایران باز کنند و درواقع اصلا برایشان امکانپذیر نیست. چین اگر بخواهد بازار اروپا و آمریکا را از دست بدهد از یک طرف و فشاری که الان وجود دارد و چین را تهدید کردهاند که اگر قرارداد ۲۵ ساله با ایران امضا کند، تمام قراردادهایش را حتی با اسرائیل، مصر، عربستان و شیخنشینها فسخ خواهد کرد. بنابراین بعید به نظر میرسد که چین و روسیه خیلی سخاوتمندانه بخواهند بعد از برجام از ما حمایت قاطع کنند. از این رو ایران نباید خود را به دامن روسیه وچین بیندازند.
ایران باید با اتکا به شرایط خودش به سمت حل مشکلات اقتصادی و برجام پیش رود. واقعیت این است که تنها راه مذاکره است که میتواند مشکلات اقتصادی را حل کند. گرچه در ابتدا خیلی خوشبینانه به مذاکرات نگاه کردیم ولی امروز شاهد این هستیم که هیچ نرمش و انعطافی بروز داده نمیشود.
بهتر است ایران تقاضا کند که تحریمهای ذیل برجام برداشته شود و مقدمتا آمریکاییها اجازه دهند که در فضای اقتصادی ما با برداشتن تحریمهای نفت، گاز و معیانات نفتی گشایشی ایجاد شود و همچنین شبکه بانکی به سمت ما باز شود و موقتا فضایی بهوجود آوریم که باعث تلطیف رابطه بین ما و آمریکا شود، بعد از آن میتوانیم وارد مذاکرات بعدی شویم. معتقدم مذاکرات ما با آمریکا باید پلکانی باشد. ما نمیتوانیم به یکباره و در یک زمان تمام مشکلاتمان را با آمریکا حل کنیم. اشتباه بزرگی که دنبال میشود، اینکه تمام مشکلاتمان را به یکباره حل کنیم درحالی که باید قدم به قدم با یک مذاکرات پلکانی این مشکلات را حل کنیم.برای اینکه بتوانیم چهره رضایتبخشی از نشان دهیم این مذاکرات را نردبانی پیش بریم. نباید انتظار داشته باشیم در یک نشست و یک دوره مذاکره تمام مشکلاتمان با آمریکا حل شود.
مطالب مرتبط:
- مذاکرات برجام در آذر ۱۴۰۰ به نتیجه می رسد؟
- سرنوشت بازارهای اقتصادی ایرانی بعد از توافق برجام در آذر ۱۴۰۰
آخرین وضعیت برجام تا اکنون
در همین خصوص و در تازهترین ارزیابی از تحولات صورت گرفته در محل مذاکرات، سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه روز دوشنبه در گفتوگو با ریانووستی تاکید کرد: «من فکر میکنم اکنون احتمال دستیابی به توافق در مقایسه با آنچه قبل از از سرگیری مذاکرات بود، افزایش یافته است. دلایلی وجود دارد تا انتظار پیشرفت (در مذاکرات) را داشته باشیم؛ اما نه سریع بلکه به وضوح؛ و بدون هرگونه عکسالعملهای شدید و عوامل اضافی که میتواند (وضعیت) را پیچیده کند.»
به گفته این مقام ارشد روسیه، پیشنهادهای ارائه شده از سوی ایران در مذاکرات درباره برجام نشاندهنده جدیت ایران درباره احیای توافق هستهای است. ریابکوف تصریح کرد: «پیشنهادهای دیگری نه تنها از سوی ایران، بلکه از سوی دیگر بازیگران ارائه شده است. مذاکرات برای یافتن یک مخرج مشترک است، ناامیدکننده نیست. برعکس، مطالبی برای بررسی وجود دارد. درباره پیشنهادهای ایران، من فقط میتوانم یک چیز بگویم، آنها نهایت جدیت را در رویکرد خود به این کار نشان دادهاند.» معاون وزیر خارجه روسیه افزود، تهدید ایران به تحریم با توجه به در پیش بودن مذاکرات هستهای در وین، غیرسازنده است.
هماهنگی مذاکرهکنندگان با ایدههای ایران
همزمان دیگر مقام روس یعنی نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین در پیامی به وضعیت بررسی طرحهای پیشنهادی ایران در مذاکرات وین پرداخت. به گزارش «ایسنا»، میخائیل اولیانوف در صفحه توییترش نوشت: مذاکرهکنندگان توانستند خود را با ایدههای جدید ایران و ضرورت مذاکرات وین تطبیق دهند. کار بر مبنای پیشنویسهای قبلی ادامه مییابد. اولیانوف ادامه داد: طرحهای پیشنهادی ایران به درستی بررسی خواهند شد، یا لحاظ میشوند یا رد میشوند یا اصلاح میشوند؛ روند عادی کار.
اظهارات اولیانوف در پی این مطرح میشود که جلسه دوم دور هفتم مذاکرات احیای توافق هستهای در وین پس از وقفهای چند روزه، پنجشنبه هفته گذشته آغاز به کار کرد. در حال حاضر مذاکرات برجامی در سطح گروههای دوجانبه و چندجانبه طرفین توافق و کارگروههای کمیسیون مشترک برجام ادامه دارد. ایران اعلام کرده است تنها با هدف رسیدن به توافقی خوب برای لغو کلیه تحریمهای غیرقانونی آمریکا به مشارکت در مذاکرات وین ادامه میدهد. فضای کلی مذاکرات تاکنون از سوی طرفین سازنده ارزیابی شده است. ایران با آغاز دور هفتم مذاکرات وین در دو هفته گذشته، دو سند پیشنهادی، یکی مربوط به لغو تحریمهای غیرقانونی آمریکا و دیگری مربوط به اقدامات هستهای را در مذاکرات ارائه کرده است. قرار است طرفین مذاکرات پس از بررسی این طرحها به ایران پاسخ دهند.
نماینده روسیه در مذاکرات وین همچنین در توییتی دیگر از برداشت نادرست از اظهاراتش در مصاحبه با خبرنگاران در روز یکشنبه انتقاد کرد. به گزارش خبرگزاری فارس، برخی رسانههای معاند روز یکشنبه از قول اولیانوف مدعی شده بودند که ایران در مذاکرات هفته قبل برداشتهای نادرستی از مذاکرات داشته است.
اولیانوف بدون اسم بردن از رسانه خاصی در توییتی جدید نوشت، «برخی از دیپلماتها برای در امان بودن، از مصاحبه کردن خودداری میکنند. و حق هم دارند. امروز عصر من عجله داشتم اما به درخواست خبرنگاران اظهاراتی را مطرح کردم که بد برداشت شده است. آگاه باشید که من موقعیت ایران را مثبت ارزیابی کردم نه منفی.» پیش از این صبح روز یکشنبه اولیانوف درباره فضای مذاکرات گفته بود، گفتوگوهای وین در حال انجام است. برای امروز تعدادی نشست در قالبهای مختلف برنامهریزی شده است. بسیاری از موضوعات باقیمانده همچنان در دستور کار قرار دارند، اما اکنون پس از وقفه هفته گذشته، به خوبی به آنها مطابق با هنجارها و قواعد دیپلماسی چندجانبه پرداخته میشود.
نشست اعضای ۱+۴ با آمریکا
نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در توییتی دیگر از دیدار و رایزنی شرکای برجام (۱+۴) با هیات آمریکایی درباره وضعیت مذاکرات وین خبر داد. اولیانوف نوشت: شرکای برجام و آمریکا (بدون ایران) نشستی برای ارزیابی وضعیت مذاکرات وین و بحث درباره مسیر پیش رو تشکیل دادند. اولیانوف همچنین یکشنبه شب و پیش از اعلام برگزاری این نشست، از دیدار و رایزنی سهجانبه مذاکرهکنندگان ایران، چین و روسیه درباره روند مذاکرات وین خبر داده بود.
پیشرفت خوبی در مذاکرات محقق کردیم
ارزیابی مثبت مقامات روسیه در حالی است که معاون وزیر خارجه ایران با بیان اینکه روند مذاکرات وین موفقیتآمیز بوده تاکید کرد: همراهی روسیه و چین با موضع ایران روشن است و اختلاف با طرف غربی است.
علی باقری در گفتوگو با شبکه المیادین تاکید کرد روند ما در مذاکرات موفقیتآمیز بوده و پیشرفت خوبی را محقق کردیم و این پیشرفت میتواند زمینه سریعی برای مذاکرات جدی را فراهم کند. او تاکید کرد: مذاکرات روزهای اخیر درباره مسائل مورد اختلاف بود تا رسیدن به توافق را تسریع ببخشیم. همراهی روسیه و چین با موضع ایران روشن و شفاف است و اختلاف با طرف غربی است. باقری در ادامه گفت صهیونیستها تلاش دارند در فضای خارج از سالن مذاکرات اخلال ایجاد کنند و بر فضای داخل سالن مذاکرات تاثیر بگذارند. معاون وزیر خارجه ایران با اشاره به اختلاف میان موضع انگلیس و اروپا تاکید کرد: ایران با اراده خود بر سر میز مذاکرات حاضر شد و مجبور به این کار نبود. ما از طرف دیگر توقع داریم که طرف مقابل بهطور منطقی با مذاکرات تعامل کند.
https://nodademrooz.ir/?p=2520