- نویسنده : nodademrooz
- 22 مهر 1401 ساعت 11:09
- کد خبر 11313
- بدون نظر
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
به گزارش سرویس بین الملل نودادبرتر، برای پاسخ به سوال عبداللطیف رشید رئیس جمهور عراق کیست؟ و همچنین دیدگاه و سوابق این رئیس جمهور با نودادبرتر همراه باشید.
جزئیات انتخاب عبداللطیف رشید به عنوان رئیس جمهور عراق

جزئیات انتخاب عبداللطیف رشید به عنوان رئیس جمهور عراق
نمایندگان پارلمان عراق در دور دوم رایگیری برای انتخاب رئیسجمهور، سرانجام «عبداللطیف رشید» باجناق مرحوم جلال طالبانی، نخستین رئیسجمهور پس از سرنگونی صدام معدوم را به عنوان جانشین برهم صالح و رئیسجمهور جدید این کشور انتخاب کردند.
پنجشنبه، ۱۳ اکتبر، پس از گذشت یک سال و سه روز از برگزاری انتخابات پارلمانی عراق و بن بست سیاسی در این کشور، با وجود کشمکشهای طولانی بین دو حزب اصلی کُرد، سرانجام نشست انتخاب رئیسجمهور جدید این کشور در پارلمان با حضور ۲۶۹ نماینده از مجموع ۳۲۹ نماینده، برگزار شد؛ نشستی که در دور اول به نتیجه نرسید و انتخاب رئیس جمهور به دور دوم کشیده شد.
بیوگرافی عبداللطیف رشید رئیس جمهور عراق
عبداللطیف جمال رشید متولد دهم آگوست سال ۱۹۴۴ میلادی در شهر سلیمانیه در شمال عراق است، جمال رشید از اعضای تاثیرگذار اتحادیه میهنی کردستان و از مبارزان دوران حکومت صدام معدوم بوده است، وی فارغ التحصیل دانشگاه لیورپول است و دکترای خود را هم از دانشگاه منچستر انگلیس گرفته است.
سوابق عبداللطیف رشید رئیس جمهور عراق
مسیر سیاسی زندگی وی در دهه شصت قرن گذشته میلادی آغاز شد که وی ابتدا به حزب دموکرات کردستان پیوست و پس از مدتی به اتحادیه میهنی کردستان پیوست.
رشید در چندین نشست و کنفرانس مخالفان صدام معدوم تا زمانی سرنگونی رژیم بعثی در سال ۲۰۰۳ مشارکت داشت. وی سخنگوی اتحادیه میهنی کردستان عراق در انگلیس بود.
رشید پس از سال ۲۰۰۳ یعنی سال سرنگونی رژیم صدام معدوم حضور سیاسی تاثیرگذاری داشت.
وی سابقه تدریس در دانشگاه سلیمانیه عراق را هم دارد و مسئولیتهای متعدد دیگری را هم در کارنامه خود دارد.
وی از سپتامبر ۲۰۰۳ تا دسامبر ۲۰۱۰ مسئولیت وزارت منابع آبی دولت عراق(پس از سرنگونی رژیم بعثی صدام) را در کابینه نوری المالکی برعهده داشت، وی از دسامبر ۲۰۱۰ تا کنون مشاور برهم صالح رئیس جمهور کنونی عراق است.
اتحادیه میهنی کردستان عراق در سال ۲۰۱۸ میلادی، ملا بختیار و عبداللطیف رشید را برای تصدی ریاست جمهوری این کشور نامزد کرد.
ازدواج و خانواده عبداللطیف رشید رئیس جمهور عراق
رشید متاهل است و دو پسر و یک دختر دارد و به زبانهای عربی و انگلیسی هم مسلط است.
نکته جالب درباره عبداللطیف رشید ۷۴ ساله اینکه، وی باجناق مرحوم جلال طالبانی اولین رئیس جمهور منتخب پس از سرنگونی رژیم بعثی صدام است.
نتایج انتخابات عراق
در دور اول رای گیری از مجموع ۲۷۷ رای، عبداللطیف رشید ۱۵۷ رای و برهم صالح ۹۹ رای کسب کرد.
به این ترتیب هیچ یک از نامزدها به حد نصاب لازم (۱۸۴ رأی) دست نیافتند و انتخابات مجدد برگزار میشود و لحظاتی پیش حلبوسی رئیس پارلمان عراق آغاز دور دوم رای گیری برای انتخاب رئیس جمهور را اعلام کرد.
دور دوم رایگیری سری برای انتخاب رئیس جهور با حضور ۲۶۹ نماینده آغاز شده است.
بر اساس گزارش العراقیه، فراکسیون نسل جدید(الجیل الجدید)، دور دوم رای گیری برای انتخاب رئیس جمهور عراق را تحریم کرده است.
سرانجام «عبداللطیف رشید» با کسب ۱۶۲ به عنوان رئیس جمهور جدید عراق انتخاب شد و جای «برهم صالح» را در کاخ السلام بغداد گرفت.
برهم صالح رئیس جمهور کنونی عراق هم ۹۹ رای کسب کرد.
عراق دهم اکتبر ۲۰۲۱ گذشته یعنی یک سال پیش انتخابات پارلمانی برگزار کرد و به رغم گذشت یک سال هنوز نتوانسته است دولت تشکیل دهدکه این موضوع باعث تشدید بحران شده است.
اولین دستور عبداللطیف رشید پس از انتخاب رئیس جمهور عراق
به دلیل اختلاف جریانهای سیاسی عراق به ویژه احزاب شیعه با یکدیگر، روند گفتوگوها برای تشکیل دولت بینتیجه بوده است.
این اختلافات بعد از آنکه جریان صدر به همراه حزب دموکرات و ائتلاف سنیها نتوانست تحت عنوان فراکسیون اکثریت دولت را تشکیل دهد بیشتر شد.
نمایندگان این جریان نیز در اعتراض به آنچه “سنگ اندازی چارچوب هماهنگی” می خوانند، از سمت خود استعفاد دادند.
در همین ارتباط، یک روزنامه عربی سه شنبه با اشاره به فشارهای بینالمللی برای پایان بحران سیاسی عراق تاکید کرد که موقعیت چارچوب هماهنگی شیعیان در این کشور بسیار قوی است.
پارلمان عراق امسال به دلیل نرسیدن جلسه به حد نصاب، سه بار در انتخاب رئیس جمهور جدید شکست خورده بود.
روزنامه الصباح عراق گزارش داد، عبداللطیف رشید رئیس جمهور جدید عراق، لحظاتی پیش، محمد شیاع السودانی را مأمور تشکیل کابینه این کرده است.
السودانی پس از اینکه این مأموریت را بر عهده گرفت، در نخستین اظهار نظر خود گفت:
کابینه را در سریعترین زمان ممکن تشکیل خواهم داد.
چندی پیش چارچوب هماهنگی شیعیان عراق برای برون رفت از بنبست سیاسی پیش آمده بعد از انتخابات، اعلام کرده بود که تنها نامزدش برای نخست وزیری، محمد شیاع السودانی است و هر گونه شایعه [تغییر وی] را رد میکند.
جریان صدر از مخالفان سرسخت این گزینه برای نخستوزیری دولت بعدی بغداد است و ماه گذشته از طریق هواداران خود، ساختمان پارلمان را اشغال کرد تا جلسات پارلمان برگزار نشود.
با این حال، السودانی چندی پیش طی شرکت در نشستی در ساختمان پارلمان عراق با بیش از ۶۰ نماینده پارلمان این کشور دیدار کرد و به تشریح برنامههای دولت خود پرداخت.
در همین ارتباط، کمیته هماهنگی شیعیان عراق امروز طی درخواستی مکتوب و مستند به «محمد الحلبوسی» رئیس پارلمان اعلام کرد که فراکسیون بزرگتر پارلمان را با ۱۳۷ کرسی تشکیل داده و طبق قانون، وی میبایست پس از انتخاب رئیسجمهور جدید عراق، فراکسیون بزرگتر و نامزد مورد توافق آن برای نخستوزیری را معرفی کند.
مطالب مرتبط:
ساختار فراکسیون بزرگتر پارلمان عراق که مسئول معرفی نامزد نخستوزیری برای تشکیل کابینه جدید خواهد شد، عبارت است از:
- ائتلاف دوله القانون : ۳۸ کرسی
- ائتلاف الفتح : ۳۱ کرسی
- ائتلاف قوى الدوله : ۱۱ کرسی
- ائتلاف العقد الوطنی : ۸ کرسی
- ائتلاف النهج الوطنی : ۴ کرسی
- تجمع السند الوطنی : ۱ کرسی
- ائتلاف الامال الوطنیه : ۱ کرسی
- ائتلاف تصمیم : ۷ کرسی
- تیار الفراتین : ۳ کرسی
- حرکه الوفاء العراقیه : ۲ کرسی
- حرکه بلادی الاسلامیه : ۱ کرسی
- ائتلاف العراق المستقل : ۱۴ کرسی
- النهج الوطنی : ۱ کرسی
- افراد مستقل : ۷ کرسی
- حرکه حقوق : ۶ کرسی
- حرکه العراق الوطنیه : ۱ کرسی
- حرکه قادمون : ۲ کرسی
طبق قانون اساسی عراق، پس از اعلام نتیجه انتخابات و انتخاب هیأت رئیسه پارلمان که طبق عرف سیاسی در این کشور به اهل سنت میرسد، نوبت به انتخاب رئیسجمهور که طبق عرف سیاسی سهم کُردها است میرسد.
سپس نوبت به معرفی فراکسیون بزرگتر پارلمان میرسد. پس از معرفی فراکسیون بزرگ و تایید آن، رئیسجمهور جدید، از فراکسیون بزرگتر میخواهد که نامزد نخستوزیری را معرفی کند. نخست وزیر مامور تشکیل کابینه هم باید اعضای کابینه خود را ظرف یک ماه از تاریخ مکلف شدن، معرفی کند.
واکنش ها به انتخاب عبداللطیف رشید به عنوان رئیس جمهور جدید عراق

واکنش ها به انتخاب عبداللطیف رشید به عنوان رئیس جمهور جدید عراق
واکنش مسعود بارزانی
مسعود بارزانی، رئیس حزب دموکرات کردستان عراق در تماسی تلفنی با عبداللطیف رشید، انتخاب او به عنوان رئیس جمهور جدید عراق را تبریک گفت.
بارزانی در این مکالمه تلفنی برای رشید، موفقیت آرزو کرد.
وی بر حمایت خود از رئیس جمهور جدید عراق تاکید و ابراز امیدواری کرد که فرایند سیاسی عراق به سمت مرحله مثبتی برود.
مسعود بارزانی، رئیس حزب دموکرات کردستان همچنین شب گذشته طی تماسی تلفنی با محمد شیاع السودانی، نخست وزیر مامور تشکیل دولت جدید عراق گفتگو کرد.
وی در توئیتی گفت برای السودانی به عنوان نخست وزیر جدید مامور تشکیل دولت جدید عراق آرزوی موفقیت کردم.
رئیس اقلیم هم واکنش نشان داد
نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق انتخاب عبداللطیف رشید، به عنوان رئیس جمهور عراق را تبریک گفت.
وی در توئیتی نوشت:
انتخاب عبداللطیف رشید به عنوان رئیس جمهور عراق را به او تبریک می گویم و برای او آرزوی موفقیت دارم.
بارزانی افزود: امیدوارم همه طرف های سیاسی همگام با تشکیل دولتی که پاسخگوی مطالبات شهروندان و چالش های کنونی، همکاری کنند.
مسرور بارزانی: وقت آن است که اراده واقعی خود را بر گشودن صفحهای تازه متمرکز کنیم
مسرور بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان عراق هم با انتشار بیانیهای اعلام کرد که با «عبداللطیف رشید» رئیس جمهور منتخب عراق تلفنی گفتگو و انتخابش را تبریک گفته است.
او گفت که به وی بر مسئولیت بسیار مهمش در حفاظت از حقوق قانونی همه شهروندان عراق از جمله شهروندان اقلیم کردستان تأکید کرده است.
بارزانی افزود: تنشها و ناآرامیهای بسیاری را تحمل کردیم و اکنون وقت آن است که اراده واقعی خود را بر گشودن صفحهای تازه متمرکز کنیم و دیگر نمیتوان خواستههای مردم را امری ثانوی ساخت.
طالبانی: حزب اتحادیه میهنی پیروز شد
همچنین بافل طالبانی رئیس حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق انتخاب «عبداللطیف رشید» را پیروزی بزرگی برای خود و حزب متبوعش دانست و اعلام کرد:
در نهایت حزب اتحادیه میهنی با وجود همه توطئهها پیروز شد و بر تصمیم خود استوار ماند.
وی گفت: رأی اعتماد مجلس عراق به عبداللطیف رشید که از قدیمترین مبارزانی است که از آغاز تشکیل حزب اتحادیه میهنی حضور داشت، پیروزی بزرگی برای روند سیاسی و اتحادیه میهنی است.
او افزود که اطمینان دارد که عبداللطیف رشید، نقش مهمی در حل مسائل مهم سیاسی و ملی و فعالیت سازمانی خواهد داشت و از این عرصه موفق بیرون خواهد آمد.
واکنش برهم صالح و مصطفی الکاظمی
برهم صالح، رئیس جمهور سابق عراق افزود که به عبداللطیف رشید رئیس جمهور منتخب با علاقه و احترام تبریک میگوید و برای وی آرزوی موفقیت میکند.
مصطفی الکاظمی، نخست وزیر سابق عراق، به محمد شیاع السودانی، بابت مکلف شدن به تشکیل دولت جدید عراق تبریک گفت.
الکاظمی در توئیتی ضمن تبریک مکلف شدن السودانی به نخست وزیری جدید عراق، از همه نیروهای سیاسی خواست با او همکاری کنند.
الکاظمی برای السودانی در ماموریت جدیدش موفقیت در جهت تحقق آرمان های ملت بزرگوار عراق را آرزو کرد.
واکنش های خارجی
واکنش ایران
ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران با ارسال پیامی انتخاب عبداللطیف رشید را به عنوان رئیس جمهور عراق به دولت و ملت این کشور تبریک گفت.
رئیسی در پیام خود به مناسبت تبریک انتخاب عبداللطیف رشید به عنوان رئیس جمهوری عراق ابراز امیدواری کرد دولت جدید این کشور در جهت رشد و شکوفایی عراق گام بردارد و روابط تهران و بغداد بیش از پیش گسترش و تعمیق یابد.
رئیس جمهور ایران تاکید کرد: ایران همواره از فرایند سیاسی عراق مبتنی بر رأی مردم حمایت نموده و برای بسط مناسبات برادرانه با عراق در تلاش بوده است.
وی برای دولت و ملت عراق آرزوی موفقیت کرد.
واکنش عمان و کویت
هیثم بن طارق، سلطان عمان، انتخاب عبداللطیف رشید، به عنوان رئیس جمهور عراق را تبریک گفت.
سلطان عمان در پیامی به عبداللطیف رشید، انتخاب او به عنوان رئیس جمهور عراق و سوگند یاد کردن به این مناسبت را تبریک گفت.
وی ضمن تبریک خالصانه و آرزوی صحت و سلامت و عمر طولانی برای رئیس جمهور عراق، از خداوند خواست او را در رهبری ملت عراق برای تحقق همه آرمان هایشان در رسیدن به ثبات، پیشرفت و رفاه موفق گرداند.
از سوی دیگر نواف الاحمد الجابر الصباح، امیر کویت در پیامی به عبداللطیف رشید، رئیس جمهور عراق، انتخاب او به عنوان ریاست جمهوری عراق را تبریک گفت.
وی در این پیام برای رشید موفقیت آرزو و روابط مستحکم بین کویت و عراق را تحسین کرد.امیر کویت بر امید مشترک برای تقویت روابط دوجانبه و ارتقای سطح همکاری مشترک تاکید کرد.
از طرفی دیگر، مشعل الاحمد الجابر الصباح، ولیعهد کویت در پیامی انتخاب عبداللطیف رشید به عنوان رئیس جمهور عراق را تبریک گفت.وی برای او موفقیت و برای مردم عراق پیشرفت و شکوفایی بیشتر را آرزو کرد.
احمد نواف الاحمد الصباح، نخست وزیر کویت نیز انتخاب عبداللطیف رشید به عنوان رئیس جمهور عراق را تبریک گفت.
واکنش آمریکا
وزارت امور خارجه آمریکا از انتخاب رئیس جمهور جدید عراق استقبال کرد.
واکنشها به انتخاب رئیس جمهور جدید عراق و مکلف شدن السودانی
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا گفت که سران سیاسی عراق که دولت جدید را تشکیل خواهند داد باید اراده عراقی هایی که به دولتی که پاسخگوی نیازهایشان باشد، رای دادند، در نظر بگیرند.
پرایس همچنین همه طرف ها را به دوری از خشونت و حل دوستانه و مسالمت آمیز اختلافات از طریق فرایند سیاسی تشویق کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا افزود: امریکا مجددا بر پایبندی خود به شراکت با ملت و دولت عراق برای احیای اولویت های مشترک و متعددمان تاکید می کند.
پرایس تصریح کرد: ما به تداوم همکاری مستحکم بین دو کشور امید داریم.
الینا رومانوسکی، سفیر امریکا در بغداد نسبت به همکاری با رئیس جمهور جدید و نخست وزیر مامور تشکیل کابینه جدید عراق ابراز امیدواری کرد.
وی در توئیتی گفت که به همکاری با عبداللطیف رشید، رئیس جمهور جدید عراق و محمد شیاع السودانی، نخست وزیر مامور تشکیل دولت جدید،
برای تداوم همکاری مشترک از طریق دولت جدید برای ایجاد فرصت همکاری و مبارزه با تغییرات اقلیمی و تضمین شکست دائمی داعش ابراز امیدواری کرد.
لازم به ذکر است که مجلس عراق روز گذشته در جلسه خود که یک سال بعد از اجرای انتخابات برگزار شد، با ۱۶۲ رای «عبداللطیف رشید» را به ریاست جمهوری عراق انتخاب کرد و او محمد شیاع السودانی را مامور تشکیل کابینه کرد.
بیشتربخوانید:
- واکنش ها به مذاکرات برجام در دولت سیزدهم/ نتیجه توافق وین چیست؟
- یاسمین فهیمی رئیس اتحادیه کارگری آلمان کیست؟ + مصاحبه و عکس
انتهای پیام/
https://nodademrooz.ir/?p=11313