- نویسنده : مریم بالوی فیلی
- 27 اردیبهشت 1402 ساعت 10:09
- کد خبر 14481
- بدون نظر
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
به گزارش سرویس سیاسی نودادامروز، برای پایخ به سوال، برنده انتخابات ترکیه در دور دوم ۷ خرداد ۱۴۰۲ کیست؟ اردوغان یا کمال قلیچداراوغلو؟ و تاثیر انتخابات ترکیه در سیاست خارجی ایران با نودادامروز همراه باشید.
زمان دور دوم انتخابات ترکیه
دور دوم انتخابات ترکیه بین اردوغان و قلیچداراوغلو قرار است دو هفته دیگر و در تاریخ ۲۸ ماه می (۷ خرداد) برگزار شود.
نظر اردوغان درباره نتیجه دور اول انتخابات ترکیه
«رجب طیب اردوغان» رئیسجمهوری ترکیه در جمع حامیان خود گفته بود: « هنوز نمیدانیم که انتخابات در دور اول به پایان میرسد یا خیر؛ اما اگر تصمیم ملت این باشد که انتخابات به دور دوم کشیده شود، به آن احترام میگذاریم».
رئیسجمهور ترکیه گفت: ما یک جشنواره بزرگ دموکراسی لایق ترکیه داشتیم. این میتواند در دنیا بینظیر باشد. مشارکت حدود ۹۰ درصد بود در دور دوم انتخابات ریاستجمهوری، رأی بیشتری را به خود اختصاص میدهم.آخر این هفته به بخشی از مناطق زلزلهزده سفر خواهم کرد. من به برگزاری تجمع انتخاباتی فکر نمیکنم، اما میتوانیم در مناطق زلزلهزده جلساتی برگزار کنیم.
نظر کمال قلیچداراوغلو درباره نتیجه دور اول انتخابات ترکیه
در همین حال، «کمال قلیچداراوغلو» نامزد اپوزیسون نیز اعلام کرده بود که در صورت کشیده شدن انتخابات به دور دوم، قطعا پیروز خواهد شد.
چرا اردوغان در دور اول انتخابات ترکیه ضعیف ظاهر شد؟
۱ – رجب طیب اردوغان با کمتر از یک درصد آرا، از برنده شدن در دور اول باز ماند. این نتیجه “عدم حفظ متحدان در دوران قدرت” است.
ائتلاف اصلی مخالفان اردوغان در این دوره از انتخابات که نام “ملت” را بر خود نهاده بود، متشکل از ۶ حزب بود و رهبران نیمی از این احزاب، دوستان قدیمی اردوغان بوده اند: “احمد داوود اوغلو” (نخست وزیر و وزیر خارجه پیشین اردوغان) ، “علی بابا جان” (وزیر اقتصاد و معاون پیشین نخست وزیر) و “تمل کارا ملا اوغلو” که قبلاً با اردوغان در صف یاران مرحوم نجم الدین اربکان بودند.
اگر فقط همین سه نفر در کنار اردوغان مانده و حزب های جداگانه تاسیس نکرده بودند، پتانسیل های آنان می توانست نتیجه انتخابات را به سود اردوغان تغییر دهد و کار را در همین مرحله اول یکسره کند.
جالب اینجاست که وقتی در ائتلاف ملت، بین قلچیدار اوغلو و خانم مرال آکشنر که هر دو لائیک هستند اختلاف درگرفت و آکشنر با قهر، ائتلاف را ترک کرد، این کارا ملا اوغلوی اسلامگرا بود که وساطت کرد و آکشنر را به ائتلاف برگرداند تا نهایتاً قلیچدار اوغلو، کاندیدای مشترک شان شود.
همچنین بخشی از رأی دهندگان مذهبی به اعتبار و تشویق حزب سعادت و رهبر آن کارا ملا اوغلو به جای رأی به اردوغان اسلامگرا به قلیچدار لائیک رأی دادند.
میز شش نفره مخالفان اردوغان که ائتلاف ملت را تشکیل دادند و با قلیچدار اوغلو، به دور دوم انتخابات رسیدند؛ نیمی از این افراد، یاران قدیمی اردوغان بودند.
۲ – شمارش آرای کاندیدای انصرافی انتخابات ترکیه، برای ناظر ایرانی شگفت آور است چرا که در انتخابات ایران رأی به کاندیدای منصرف، رأی باطله محسوب می شود. از این رو بد نیست بدانید هر چند “محرم اینجه” سه روز مانده به انتخابات، از ادامه رقابت ها انصراف داد ولی طبق قوانین انتخاباتی ترکیه، آرای او شمرده و اعلام می شود ولی اگر کاندیدای منصرف، واجد اکثریت آرا شود، پست ریاست جمهوری به او تحویل نمی شود.
۳ – در بسیاری از انتخابات، کاندیداهایی وجود دارند که قطعاً رأی نمی آورند ولی در نتیجه نهایی موثرند.
در انتخابات امسال ریاست جمهوری ترکیه ، این اتفاق افتاد. سینان اوغان با حدود ۵ درصد آرا شانسی برای برنده شدن نداشت. محرم اینجه هم علیرغم انصراف کمتز از نیم درصد آرا را کسب کرد. آرایی که به نام انها نوشته شد، اگر به اسم هر کدام از دو رقیب اصلی بود، انتخابات وضعیت دیگری پیدا می کرد.
حال باید دید در دور دوم انتخابات، آرای آنها به سبد چه کسی ریخته خواهد شد؟ و البته بسیاری معتقدند قلیچدار شانس بیشتری برای جلب آرای این دو دارد.
۴ – کردها در این دوره از انتخابات کاندیدای خاص خودشان را نداشتند. قلیچدار اوغلو این فرصت را مغتنم شمرد و با سران احزاب کردی توافقاتی برای جلب رأی کردها داشت. همچنین وعده هایی برای آزادی برخی زندانیان سرشناس کرد داد.
نتایج تفکیکی آراء استان ها نشان می دهد که رأی کردها در این دوره از انتخابات با قلیچدار اوغلو بوده است.
کردها البته در انتخابات پارلمانی به احزاب نزدیک به خودشان رأی دادند نه به جریان های قلچیدار اوغلو و اردوغان.
آرای احزاب نزدیک به کردها در استان های کردنشین حدود ۱۰ درصد بود و لذا می توان گفت همین درصد از آرای قلیچدار اوغلو متعلق به کردها بوده است.
نقشه ترکیه بر اساس آرای اردوغان (نارنجی) و قلیچدار اوغلو (قرمز) : شهرها و استان های پرجمعیت مانند آنکارا، استانبول، ازمیر و نیز مناطق کردنشین به قلیچدار رأی داده اند ( ۳۰ استان) و ۸۱ استان دیگر به اردوغان و از جمله اکثر استان های زلزله زده
۵ – مردم استان های زلزله زده عمدتا به اردوغان رأی داده اند (به جز هاتای). فاصله آرا هم بسیاز زیاد بوده است و مثلا در استان قهرمان ماراش که مرکز اصلی زلزله بوده، اردوغان حدود ۷۲ درصد رای داشته است و قلیچدار اوغلو تنها ۲۲ درصد.
این نتایج می تواند علاوه بر بافت سیاسی این مناطق، حاکی از رضایت نسبی مردم زلزله زده از اقدامات دولت در پی زلزله بهمن گذشته باشد.
این در حالی است که یکی از محورهای عملیاتی جناح مخالف اردوغان علیه وی، ضعف دولتش در امداد رسانی به زلزله زدگان بود.
۶ – جناح محالف اردوغان می کوشید او را متهم به تقلب در انتخابات کند. با این حال نتایج اعلامی که اردوغان را با کمتر از یک درصد آرا از موفقیت در مرحله اول محروم کرده است، نشان می دهد که این اتهام، ناروا بوده است و اگر قصد یا امکان تقلب بود، با جابجایی کمتر از یک درصد آرا، می شد نتیجه را برگرداند؛ ضمن آن که ناطران بین المللی نیز بر روند انتخابان و شمارش آرا نظارت دارند.
۷ – هر چند اردوغان در مرحله اول، بیش از قلیچدار اوغلو رأی آورده است ولی این بدان معنا نیست که همین نتیجه در مرحله دوم هم تکرار می شود.
یکی از دلایلی که باعث می شود بسیاری از کاندیداهای پیشرو در مرحله اول، نتوانند در مرحله دوم موفق شوند این است که بخشی از حامیان آنها با تصور برتری کاندیدایشان، نیازی به شرکت در مرحله دوم نمی بینند و از سوی دیگر، رقبا احساس خطر کرده، با انسجام بیشتری رأی می دهند و ورق بر می گردد.
بنابر این، ممکن است در انتخابات دو هفته دیگر، نتیجه ای متفاوت تر رقم بخورد مگر آن که اردوغان تمهیدی جدی تر داشته باشد./عصر ایران
بیشتربخوانید:
شرایط برگزاری انتخابات مجلس دوازدهم در ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ / آغاز ثبت نام داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی از ۱۹ آذر ۱۴۰۲
واکنش قالیباف به وضعیت گرانی ها در کشور
انتقاد رئیسی به تبعیض بانکها در پرداخت تسهیلات مسکن
تصویب طرح جدید نمایندگان برای ساماندهی اجاره بها از اردیبهشت ۱۴۰۲
دستور ویژه رئیسی برای بخشودگی اغتشاشگران اخیر
جزئیات عفو رهبرانقلاب برای عید فطر ۱۴۰۲
پیشبینی نتیجه انتخابات ترکیه در ۷ خرداد ۱۴۰۲
پیشبینی نتایج سیزدهمین دور از انتخابات ترکیه کار آسانی نیست؛ به ویژه اینکه با توجه به سوابق این کشور در دورههای قبلی، نامزدها معمولا سازو کار قانونی مشخصی ندارند و از همه ابزارهای قانونی و غیرقانونی برای پیروزی استفاده میکنند.
از هفته گذشته و درحالی که فرصت بسیار کمی تا زمان برگزاری انتخابات مانده، اردوغان و همپیمانان وی از تلاش برای جلب نظر رایدهندگان و تاثیرگذاری بر معادلات سیاسی ترکیه دست نکشیدهاند. «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه و متحد اردوغان بلافاصله بعد از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب طی روزهای گذشته با وزرای خارجه ایران و روسیه در مسکو دیدار و درباره همگرایی آنکارا با دمشق گفتگو کرد.
درحالی که هنوز تلاشها برای قانع کردن بشار اسد جهت مذاکره و آشتی با دولت ترکیه به نتیجه نرسیده، اما مولود چاووش اوغلو در اظهاراتی ضد و نقیض در رسانهها با هدف جلب آرای عمومی شهروندان ترک اعلام کرد که دیدار اردوغان و بشار اسد در سال جاری میلادی بسیار محتمل است که این امر میتواند مقدمهای برای پایان بحرانها با سوریه به ویژه معضل آوارگان سوری باشد.
برخی با توجه به تحولات سیاسی اخیر در ترکیه معتقدند که احتمال شکست اردوغان در این دوره از انتخابات وجود دارد و در صورتی که قلیچدار اوغلو پیروز شود، سیاست خارجی ترکیه دچار تحولات سریعی خواهد شد؛ به ویژه در قبال سوریه. قلیچدار اوغلو بارها در جریان کمپینهای انتخاباتی تاکید کرده بود که یکی از اولین اقدامات وی بعد از رسیدن به قدرت، آشتی با بشار اسد و بازگشایی سفارت ترکیه در دمشق خواهد بود.
در این میان یکی از مسائلی که پیشبینی نتایج انتخابات ترکیه را دشوار میکند «رایهای خاکستری» است؛ به طوری که حتی بخش بزرگی از سیاستمداران و نامزدهای انتخابات پارلمانی نیز تا لحظه آخر نظر خود را درباره کاندیداهای ریاستجمهوری اعلام نکردهاند و مشخص نیست قصد حمایت از کدام جناح را دارند.
در سایه این موارد و بحرانهای پیچیدهای که ترکها از دو سال قبل تاکنون درگیر آن بودهاند، انتظار میرود سیزدهمین دور از انتخابات ریاستجمهوری این کشور در فضایی متفاوت برگزار گردد و با توجه به رقابت تنگاتنگی که میان اردوغان قلیچدار اوغلو وجود دارد، کشیده شدن انتخابات به دور دوم سناریو دور از انتظاری نیست./فارس
تاثیر انتخابات ترکیه در سیاست خارجی ایران
محسن پاک آئین سفیر پیشین کشورمان در ازبکستان و جمهور آذربایجان در این باره گفت: درباره انتخابات ترکیه در وهله اول ایران به صورت اصولی و با احترام به آرای مردم ترکیه احترام میگذارد و هردولت و هر رئیس جمهوری که در این کشور انتخاب شود قطعا جمهوری اسلامی ایران هم با این دولت همکاری خواهد کرد و اولویت برای ما حضور و رای مردم این کشور است و به این رای احترام میگذاریم.
وی افزود: در مرحله دوم به دلیل نزدیکی و همسایگی ایران با ترکیه واشتراکات متعددی که در حوزه فرهنگی و سیاست خارجی دو کشور با هم دارند و همچنین منافع مشترک به نظر میرسد که هر دولتی که در این کشور بر روی کار بیاید ایران میتواند با این دولت کار کند و این دولت هم خودش را بی نیاز از داشتن رابطه با مستحکم با جمهوری اسلامی ایران نخواهد دید.
پاک آئین یادآور شد: اردوغان هم به دلیل اینکه سالیان دراز رئیس جمهور بوده است ارتباط نزدیکی با ایران داشته و ما مواضع وی را به خوبی میشناسیم در کودتا این کشور ایران بود که کمک کرد به حفظ اردوغان البته وی اشتباهاتی هم در سوریه و عراق داشت که به دنبال تصحیح آنها است. اما معتقدم بزرگترین اشتباه وی که باعث شد تا رای مردم را از دست بدهد ارتباط نزدیکش با رژیم صهیونیستی به خصوص در زمانی که این رژیم در انزوا به سر میبرد بود و ترکیه با ارتباط با این رژیم در تلاش بر آمد تا این رژیم جعلی را از انزوا خارج کند در حالی که در زمانی که بحث آغاز جنگ اوکراین پیش آمد به وعده های رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه گاز این رژیم از مسیر ترکیه به اروپا خواهد رفت اعتماد کرد و آرای مردم خود را از دست داد.
وی ادامه داد: اردوغان هم اگر بر سرکار بیاید به صورت طبیعی باید این مواضع خود را تصحیح کند؛ درحال حاضر به نظر میرسد که چند شانس آقای اردوغان بیشتر است تا قلیچدار و احتمال اینکه وی پیروز انتخابات باشد بیشتر است و جمهوری اسلامی ایران هم با توجه به تجربیاتی که با اردوغان دارد با وی همکاری خواهد کرد.
قلیچدار اوغلو برای ایران به مثابه یک هندوانه در بسته است
سفیر پیشین کشورمان در پایان خاطر نشان کرد: معتقدم که اگر وی در مسند قدرت بماند برای ایران بهتر است ؛ زیرا قلیچدار اوغلو به مثابه یک هندوانه در بسته است و هنوز معلوم نیست که چگونه رفتار خواهد کرد. در عین حال مسلم است که اختلافات اردوغان با مخالفینش بعد از انتخابات این کشور را وارد یک فضای دو قطبی خواهد کرد و هرکس که رئیس جمهور شود بیشتر به درون نگاه خواهد کرد و احتمالا در عرصه سیاست خارجی نتواند آن انرژی قبلی را صرف کند. به نظر میرسد هردولتی که در ترکیه بر سرکار بیاید ایران مشکلی برای همکاری با ان نخواهد داشت و در مجموع از ارتباطات مستحکم با آن دولت استقبال خواهد کرد و در عین حال امیدواریم که دولتی بر سرکار بیاید که به نفع مردم این کشور و مسائل جاری منطقه باشد./باشگاه خبرنگاران