×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

آخرین اخبار

امروز : سه شنبه, ۲ اردیبهشت , ۱۴۰۴  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر
سالروز تشکیل استان ایلام: از فرمانداری کل تا ۱۲ شهرستان

به گزارش سرویس استان ها نودادامروز ، هجدهم فروردین ماه سالروز تشکیل استان ایلام گرامی باد.

تاریخچه تشکیل استان ایلام

تاریخچه تشکیل استان ایلام , مریم بالوی فیلی خبرنگار نودادامروز

فرمانداری‌های اولیه و توسعه آن‌ها

روز هجدهم فروردین‌ماه سال ۱۳۵۳، طبق مصوبه هیئت وزیران فرمانداری کل استان ایلام مشتمل بر فرمانداری‌های ایلام، بدره، دهلران و مهران از استان کرمانشاه منتزع و به استان ایلام ارتقا یافت.

اطلاعات جغرافیایی و مرزهای استان ایلام

در سال‌های بعد، به ترتیب فرمانداری‌های شیروان و چرداول، ایوان، آبدانان، ملکشاهی، سیروان، هلیلان، و چوار در پیکره سرزمینی استان ایجاد شدند.

استان هم‌اکنون با ۱۲ شهرستان ایلام، مهران، دهلران، دره‌شهر، ایوان، آبدانان، ملکشاهی، چرداول، سیروان، بدره، هلیلان و چوار و مساحت بیش از ۲ میلیون هکتار در غرب کشور دارای ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق است.

جمعیت و ویژگی‌های استان ایلام

این استان بیش از ۶۰۰ هزار نفر جمعیت دارد و کم‌جمعیت‌ترین استان ایران است.

استان ایلام یکی از استان‌های کشور در ناحیه‌ای کوهستانی و نیمه گرم قرار گرفته‌است. مرکز این استان شهر ایلام است. استان ایلام از غرب با کشور عراق، از جنوب با استان خوزستان، از شرق با استان لرستان و از شمال با استان کرمانشاه همسایه‌است.

کوه‌های ایلام از جمله ناهمواری‌های سلسله جبال زاگرس است.

در حاشیه غربی این رشته‌کوه و به صورت چین‌های موازی در جهت شمال غربی، جنوب شرقی امتداد یافته است.

این چین‌ها از جمله رسوبات دوران اول تا چهارم زمین‌شناسی است. نواحی شمال و شمال شرقی استان کوهستانی و دارای ارتفاعات مهمی است.

مناطق غرب و جنوب غربی آن از زمین‌های پست و کم‌ارتفاع و تپه ماهور، تشکیل شده است.

آب و هوای استان ایلام به سبب تأثیرپذیری از عوامل گوناگونی چون عرض جغرافیایی (زاویه تابش آفتاب)، ارتفاع، امتداد رشته‌کوه‌های زاگرس، فاصله از بیابان‌های عراق و عربستان و بادهای محلی و ناحیه‌ای از تنوع زیاد برخوردار است.

استان ایلام دارای سه منطقه آب و هوایی (آب و هوای سرد کوهستانی، آب و هوای معتدل کوهستانی، آب و هوای صحرایی و نیمه‌صحرایی “گرم و خشک” است.

فهرست جمعیت شهرستان های استان ایلام

ردیف نام شهر شهرستان جمعیت رتبه در
شهرستان
۱ ایلام ایلام ۱۵۵٬۲۸۹ ۱
۲ ایوان ایوان ۲۷٬۷۵۲ ۱
۳ دهلران دهلران ۲۷٬۶۰۲ ۱
۴ آبدانان آبدانان ۲۱٬۶۶۲ ۱
۵ دره‌شهر دره‌شهر ۱۸٬۲۱۴ ۱
۶ ارکواز ملکشاهی ۱۴٬۲۲۵ ۱
۷ مهران مهران ۱۳٬۱۱۸ ۱
۸ سرابله شیروان و چرداول ۹٬۷۰۳ ۱
۹ آسمان‌آباد شیروان و چرداول ۵٬۸۹۹ ۲
۱۰ چوار ایلام ۵٬۵۷۴ ۲
۱۱ پهله دهلران ۴٬۳۴۱ ۲
۱۲ دلگشا ملکشاهی ۳٬۹۳۱ ۲
۱۳ بدره دره‌شهر ۳٬۷۷۵ ۲
۱۴ مورموری آبدانان ۳٬۴۹۱ ۲
۱۵ زرنه ایوان ۲٬۹۰۹ ۲
۱۶ لومار شیروان و چرداول ۲٬۷۰۲ ۳
۱۷ موسیان دهلران ۲٬۵۷۱ ۳
۱۸ میمه دهلران ۲٬۲۷۷ ۴
۱۹ سراب‌باغ آبدانان ۲٬۲۷۳ ۳
۲۰ صالح‌آباد مهران ۱٬۹۳۴ ۲
۲۱ توحید شیروان و چرداول ۶۰۴ ۴

 

این استان از استان‌های کمابیش جنگلی ایران است. پیش از دوره رضاشاه به این ناحیه پشتکوه می‌گفتند، اما در شهریور ۱۳۱۴ ه. ش. در زمان پادشاهی رضاشاه به موجب تصویب‌نامهٔ هیأت وزیران و به منظور یادآوری عظمت و شکوه تمدن عیلام باستان، نام روستای حسین‌آباد، به ایلام تغییر یافت و این روستا به عنوان شهر و مرکز استانی به نام ایلام انتخاب شد.

منطقه تمدن باستانی عیلام در استان‌های فارس و خوزستان امروزی تمرکز داشت اما ظاهرا تصمیم دوران رضاشاه برای نام‌گذاری استان ایلام به این موضوع برمی‌گردد که منطقه پشتکوه نیز در دوره‌هایی بخشی از ناحیه عیلام باستان بوده‌است.

ایلام شکلی نادرست از واژه سامی عیلام به معنای جای بلند و منطقهٔ کوهستانی است. که پرهیز از حرف «ع» عربی در این تغییر املا تاثیر داشته‌است.

چشم انداز ۲۰ ساله ایلام

درونمای طرح چشم‌اندازهای توسعه شهرستان‌های استان ایلام با افق ۲۰ ساله و برای سال ۱۴۲۰ و در سه فصل تدوین و طراحی شده است و این اسناد توسعه‌ای مبنای سیاست‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها برای توسعه شهرستان‌ها و در کل توسعه استان قرار می‌گیرند.

در فصل اول با استفاده از اطلاعات و داده‌های آماری وضعیت هر شهرستان از نظر اعتبارات تملک دارایی‌های سرمایه‌ای، پروژه‌ها و همچنین پروژه‌های مهم شهرستان ذکر شده است.

فصل دوم این مطالعه نیز به اهداف بلندمدت شهرستان، راهبردهای پابرجا، تحلیل محیط درونی (قوت و ضعف) و بیرونی (فرصت و تهدید) شهرستان، محورهای توسعه و تخصص‌های غالب شهرستان بر اساس یافته‌های مطالعات آمایش استان و سند راهبردی آمایش اختصاص دارد.

در فصل آخر این چشم‌انداز نیز با اتکا به یافته‌های مطالعات آمایش استان مهمترین طرح‌ها و پروژه‌های اجرایی برای توسعه شهرستان در افق ۱۴۲۰ پیشنهاد شده است.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط  مدیریت پایگاه خبری نودادامروز منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.