- نویسنده : مریم بالوی فیلی
- 9 مهر 1402 ساعت 16:38
- کد خبر 16214
- بدون نظر
- ایمیل
- پرینت
سایز متن /
به گزارش سرویس استان ها نودادامروز، حسین نورعلیوند امروز یکشنبه ۹ مهرماه با گرامیداشت هفته سالمندان در مصاحبه با خبرنگار ما اظهار داشت: روز اول اکتبر یا ۹ مهرماه در تقویم جهانی به عنوان روز سالمند نام گذاری گردیده به مناسبت بزرگداشت مقام و منزلت سالمندان در ایران ۷ تا ۱۴ مهرماه به عنوان هفته سالمند نام گذاری گردیده است.
وی افزود: رشد روز افزون جمعیت سالمند در دنیا و همچنین کشورمان ملزم برنامه ریزی منظم با هدف ارائه خدمات دهی مناسب و کاهش سرعت این چرخه را ضروری عنوان می نماید.
مدیر کل بهزیستی ایلام گفت: در سال های اخیر براساس آمارها از هر ۱۱ نفر در جهان ۱ نفر در سن سالمندی قرار گرفته اند که آخرین آمار رسمی در کشورمان سال ۱۳۹۵ تعداد سالمندان کشور را ۷۴۱۵۰۰۰ همچنین در همان سال ۱۳۹۵ تعداد سالمندان استان ۴۹۳۶۰ نفر معرفی گردید.
وی با اشاره به اینکه رشد جمعیت سالمند کشور در ۵۰ سال گذشته ۲ برابر گردیده یعنی از ۵ درصد به ۱۰ درصد رسیده، خاطرنشان کرد: سرعت رشد جمعیت سالمند در کشورمان بیشتر از سرعت رشد سالمندان در جهان می باشد.
نورعلیوند با بیان اینکه جدیدترین آمار (غیر رسمی) از سالمندان حاکی از افزایش تعداد سالمندان کشور به ۹۲۰۰۰۰۰ نفر یعنی ۱۱ درصد از نرخ جمعیت کشور را شامل گردیده، افزود: جمعیت سالمند استان ایلام به بیش از ۷۱ هزار نفر با نرخ بیش از ۱۰/۵۰ درصد سالمند در استان افزایش پیدا نموده است.
مدیر کل بهزیستی ایلام با اشاره به سند ملی سالمندان کشور یادآور شد: این سند اولین سند ملی سالمندان محسوب می گردد که با هدف پاسخ هماهنگ به چالش ها و فرصت های ناشی از سالخوردگی و به منظور چارچوبی برای هدایت سیاست گذاری ها، برنامه ها و فعالیت های آینده در امور سالمندان تدوین شده است.
وی اهداف اصلی سند ملی سالمندان کشور را ۶ هدف عنوان کرد، گفت: ابتدا ارتقاء سطح فرهنگی جامعه در خصوص پدیده سالمندی سپس توانمندی ساطی سالمندان همچنین حفظ و ارتقا سلامت جسمی،روانی،اجتماعی و معنوی سالمندی، تقویت حمایت های اجتماعی برای ارتقا سرمایه اجتماعی، توسعه زیر ساخت های مورد نیاز در امور سالمندی، تامین منابع مالی پایدار برای نظام حمایتی از سالمندان شش هدف اصلی سند می باشند.
نورعلیوند در ادامه گفت: در تعریف سالمندی باید تمایز قائل شویم بین دو مفهوم سالمندی فردی و سالمندی جمعیت که سالمندی فردی حاصل افزایش امید به زندگی و احتمال بقا در سنین سالمندی است و سالمندی جمعیت پدیده ای بی سابقه، فراگیر، سرسخت و بازگشت ناپذیر و در کشورهای کمتر توسعه یافته سریعتر اتفاق می افتد.
وی اضافه کرد: در سالمندی فردی تعداد سالمندان افزایش پیدا می کند اما تعادل بین گروه های سنی در ساختار هرم سنی جمعیت بر هم نمی خورد در عوض سالمندی جمعیت بر اثر کاهش مرگ و میر افزایش امید به زندگی در بدو تولد با کاهش باروری کاهش سهم جمعیت زیر ۱۵ سال پدیدار شده و تعادل گروه های سنی بر هم می خورد
مدیر کل بهزیستی ایلام با بیان اینکه امید به زندگی در بدو تولد در جهان در سال ۱۹۹۰، ۶۴/۲ سال و در سال ۲۰۱۹، ۷۲/۶ سال پیش بینی می شود که این رقم در سال ۲۰۵۰ از مرز ۷۷ سال بگذرد افزود: در سال ۲۰۱۹ از هر ۱۱ نفر در جهان یک نفر ۶۵ سال و بالاتر است یعنی ۹ درصد جمعیت جهان پیش بینی می شود در سال ۲۰۵۰ از هر ۶ نفر سالمند ۶۵ سال به بالا باشد یعنی ۱۶ درصد جمعیت جهان رسیده است.
نورعلیوند با اشاره به رشد جمعیت سالمندی در ایران یادآورشد: سالمندی در ایران در ۴۲ سال گذشته از ۵ درصد در سال ۱۳۵۵ به ۱۰ درصد در سال ۱۳۹۸ رسیده است یعنی ۲ برابر شدن جمعیت سالمندی در طی ۴۲ سال گذشته، که انتظار می رود جمعیت سالمندی در سال ۱۴۲۰ یعنی ۲۰ سال آینده به ۲۰ درصد برسد
وی با این بیان که در حال حاضر ۷۰ درصد جمعیت کشور در گروه سنی ۱۵ تا ۶۴ ساله قرار دارد که باعث شده ایران در یک فرصت طلایی پنجره جمعیتی قرار بگیرد گفت: جمعیت سالمند تحت حمایت بهزیستی استان ۶۵۷۵ نفر که بیش از ۴۰ درصد از جامعه فوق دارای معلولیت می باشند.
این مقام مسئول تاکید کرد: از مهم ترین برنامه های شورای ملی برای سالمندان کشور تدوین لایحه قانون جامع حمایت از سالمندان در قالب ۷۲ ماده و ۵ تبصره می باشد که با مشارکت کلیه وزارتخانه های مرتبط، صاحبنظران، اساتید و کارشناسان کشور تهیه و در هفته سالمندان در سال جاری بمنظور بررسی و تصویب تقدیم مجلس شورای اسلامی گردید که امید است با تصویب آن گامی مهم در راستای ارتقا کرامت و ارائه خدمات مطلوب در زمینه های فرهنگی،بهداشتی،معیشتی و حقوقی به سالمندان کشور فراهم گردد.
مدیر کل بهزیستی ایلام در پایان مطالبات جامعه سالمندان را این گونه عنوان کرد: توسعه محیط های دوستدار سالمند با پیگیری فرمانداری ها، شهردای ها و ادارات بهزیستی شهرستان،جدیت دستگاههای عضو شورای سالمندان در راستای اجرایی نمودن سند ملی شورای سالمندان، مناسب سازی اماکن عمومی در سطح استان به منظور ارتقا مشارکت سالمندان و حفظ استقلال آن ها، ارتقا خدمات رفاهی از طریق کلیه دستگاههای مرتبط با امور سالمندان را از جمله مهم ترین مطالبات سالمندان نام برد.